Waterbreuk

Een hydrocoele is een goedaardige zwelling in de balzak. De teelbal wordt in normale omstandigheden omgeven door een kleine hoeveelheid vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de teelbal erg mobiel is in de balzak. Soms komt er teveel vocht rond de teelbal. Dit noemt men een waterbreuk of hydrocoele. Meestal wordt een hydrocoele maar langzaam groot.

 De naam hydrocoele is afgeleid van hydros = water, coele = holte.

Het vlies dat het water omgeeft is buikvlies en wordt tunica genoemd. Normaal wordt de hoeveelheid vocht rond de teelbal in evenwicht gehouden door dit vlies dat het vocht opslorpt.

Soms zal het vocht echter niet goed meer opgeslorpt worden door het buikvlies. De exacte oorzaak hiervan is vaak niet te achterhalen. Een orchitis of epididymitis kan het begin zijn van een vochtophoping rond de teelbal. Een slag op de teelbal met wat bloeduitstorting kan de vochtophoping ook starten. Je kan het ook krijgen na een operatie voor een liesbreuk of na een ingreep voor een spatader op de teelbal. Uitzonderlijk is een waterbreuk een gevolg van een teelbaltumor.

Eigenlijk kan je alleen met een echografie zeker zijn dat de zwelling aan de balzak een hydrocoele is. Soms zie je in het vocht vlokjes ronddwarrelen. Dit is soms een teken van ontsteking of van een intussen genezen ontsteking.

Als een waterbreuk geen last geeft hoeft het eigenlijk niet behandeld. Maar vaak zit de zwelling toch in de weg bij bepaalde bewegingen en is een behandeling wenselijk.

2 gedachten over “Waterbreuk”

  1. ik ben maandag 3 sept 2012 operatie ondergaan , door Dr S te S , operatie op zichzelf is geslaagd , maar na de operatie bleek de wond gans de week zeer pijn af te geven en moet vermoeten verhelpen met Voltaren Retard 1 per dag , maar die bleek niet genoegen ben begonnen 2 te nemen met zelfs de 2 laatste dag 3 !
    Ik raad de mensen aan die deze operatie zullen ondergaan reeds die medicijnen in, huis te hebben ! en om de zes uur één te nemen.de volgende vrijdag mochten de grote draadjes eruit en de maandag de kleintjes , ik had in totaal een 20 tal draadjes in mijn scrotum.

    1. Hallo, ik moet vrijdag naar de uroloog en vroeg me af of jij me mss wat gerust kunt stellen. Ik heb een zachte zwelling aan mijn teelbal zonder al te veel pijn maar deze is wel zeer groot. Ik vroeg me af wat bij jou juist het probleem was. Ik heb namelijk heel veel bang dat dit kanker is. Met dank Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *