Varicocoele

Spatader op de teelbal

varicocoele
een kluwen van venes omgeeft de zaadstreng

Een spatader of varicocoele op de teelbal komt bijna altijd links voor. Dit heeft te maken met de ligging van de aorta en de vena cava. Het is als het ware een ‘constructiefout’ aan het menselijk lichaam. Gelukkig heeft niet elke man een spatader.

Elke man heeft een vene die vertrekt vanuit de teelbal. De vene voert het bloed terug naar de longen. Daar wordt het weer bevoorraad met zuurstof.

Soms worden deze venes breder en talrijker. Net zoals dat gebeurt in de benen. Vrouwen vinden dit erg onesthetisch en laten  zich bij lichte spataders vaak al behandelen. Bij forse spataders krijg je echt medische problemen. In de benen kan je klontervorming krijgen in de venes. Dit kan gevaarlijk zijn als zo een klonter loskomt en in de longen blijft steken.

In de teelbalvenes krijg je bij spatadervorming geen gevaarlijke klontervorming. Je krijgt wel teveel bloed rond de teelbal en hierdoor warmt de teelbal een heel klein beetje op. Deze opwarming is slecht voor de kwaliteit van het sperma. Hierdoor kan de vruchtbaarheid dalen.

een spatader warmt de teelbal op

Je voelt deze opwarming door de spatader niet. Een varicocoele geeft meestal geen last. Bij heel erg grote spataders voel je soms wel een zwaarte. Wel blijft de teelbal wat achter in grootte tijdens de groeifase (puberteit).

Op het medisch schooltoezicht en bij preventief onderzoek bij de huisarts wordt er dan ook best gekeken of er geen tekens zijn van een varicocoele. In dat geval kan men zich wenden tot de uroloog voor behandeling.

behandeling van een varicocoele

De uroloog kan door ervaring bepalen of er dient ingegrepen te worden of niet. Bij heel kleine spataders kan men soms beslissen af te wachten en na bijvoorbeeld een jaar nog eens te controleren.

De behandeling kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan de spatader afbinden via een insnede boven de lies. Tegenwoordig wordt er vaak gebruikt gemaakt van een inspuiting in de venes met een product dat de spatader doet verdwijnen.  Welke behandeling wordt gekozen hangt af van de ervaring van de uroloog.

Men behandelt een spatader om onvruchtbaarheid te voorkomen. Men kan echter nooit garanderen dat er geen vruchtbaarheidsproblemen zullen zijn op latere leeftijd.

44 gedachten over “Varicocoele”

 1. beste, mijn vriend heeft op zijn 14de een ingreep gehad aan zijn linker teelbal. nu is hij ondertussen 22 jaar en heeft geregeld heel veel last aan die teelbal valt vooral voor bij warm weer en of als hij lange afstanden wandelt. wat kan hiervan het probleem zijn ???
  grts jessica

 2. Ik heb op mijn twaalfde een operatie ondergaan aan mijn teelbal owv een spatader dmv een inspuiting. Deze bleek niet gelukt en op mijn dertiende heb ik opnieuw een operatie ondergaan, dit maal met een incisie boven de linkerlies.
  Nu ben ik 32 en sinds een jaar of vier blijkt deze teelbal opeens verdwenen te zijn. Na een echografie bleek mijn linkerteelbal verschrompeld te zijn. Ik voel nog wel ‘iets’ in mijn linkerbalzak, maar zeker geen teelbal. Als ik hieraan voel, kan dit soms een vervelend gevoel geven in mijn linkerbalzak.
  Moet ik mij zorgen maken?

 3. hoe erfelijk is dit ?
  Ik ben er zelf aan geopereerd toen ik 11 was. Bij mijn oudste zoon (10j) merk ik nu ook een verschil in grootte tss beide teelballen.

 4. Ik heb last van mijn linkerteelbal,op internet las ik dat het door de pubertijd komt,is dat waar?ik wil er alstublieft een andwoord ook heb dit bijna een maand;(

 5. Hallo, ik heb zelf een aantal jaren geleden een ingreep laten doen aan mijn linkerteelbal, en dit is volgens mij goed gelukt. Nu heb ik onlangs ook gemerkt dat de rechter teelbal ook een heel draderige, en uitgezet ‘adernetwerk’ heeft, en nu maak ik me zeker zorgen. Ik en mijn vriendin hebben ook gemerkt dat het sperma zelf een veel doorzichtigere kleur heeft, allesbehalve zo doorwit als voor de operatie. Hoe groot is de kans dat ik onvruchtbaar ben?

 6. Beste,

  Er is een forse spatader ontdekt aan de linkerkant. Mijn linker teelbal is dan ook afgenomen in grootte. Lengte was rond de 5 cm wat nu rond de 4 ligt. Zou het mogelijk kunnen zijn dat ik nu onvruchtbaar ben? is een lengte van 4cm klein?
  Ik wordt er volgend week aan geopereerd.

  1. Oei normaal boj aader word je teelbal grooter dit had ik operatie is goed gelukt en wat ze doen is weg spuiten onder verdoving

 7. Ik ben als jongetje (schat jaar of 8,9) hiervoor behandeld, meen dat men de hele hap toen naar boven heeft getrokken, tenminste dat staat me nu nog bij….en gezien de vraag/klacht die ik nu heb zou dat prima kunnen kloppen…..Ben nu 47.

  Ik heb de afgelopen jaren een aanzienlijke zwelling geconstateerd in mijn linker buik. (ter hoogte van heup ongeveer…maar dan meer naar het midden. ) Heb zelfs het idee dat het nog steeds aan het groeien is…Zou te maken kunnen hebben met afname van lichaamsgewicht (dat het gewoon meer opvalt), maar heb daar zo mijn twijfels bij omdat het daarvoor ook al goed zichtbaar was.
  Overigens heb ik er geen last van, het doet geen nu pijn en irriteert ook niet, en heeft dat ook nooit gedaan, maar maak me nu toch wel wat zorgen. Is dat terecht? Moet ik hiermee naar een huisarts, om hem eens verder te laten kijken, of komt dit vaker voor en heeft het niets te betekenen?

  Vriendelijke groet.

 8. hallo
  ik heb ook als ik naar het CLB moest een spatader op mijn linkerteelbal vastgesteld ze verwezen me toen door naar de huisarts maar ik durf niet gaan omdat ik denk dat mijn teelballen te klein zijn en ik dan een stijve zal krijgen als hij kijkt naar mijn teelballen

  1. door en spatader kan je teelbal kleiner blijven dus nsel naar de huisarts. van die erectie als er naar gekeken wordt: als je zo nerveus bent zal dat echt niet gebeuren.

 9. Hallo,

  Kan een spatader er voor zorgen dat je voor altijd onvruchtbaar bent, of ben je terug vruchtbaar vanaf de spatader weg is doordat de temperatuur daalt ?

  1. ja dat kan inderdaad gebeuren ik heb komende zomer een ingreep nodig om wille van de spatader. Als ik deze niet zou doen dan zou ik onvruchtbaar worden.

 10. Ik ben in 2008 geholpen middels een operatie. (Palomo ingreep). Het is nu 2012 en de symptomen zijn terug. Ben wederom bij de uroloog geweest. Na een echo blijken er weer spataders te zijn en ik heb verschrikkelijke pijn aan de zaadstreng van de linker teelbal. Deze week zal de Uroloog een tweede operatie uitvoeren. Ik hoop dan van de klachten af te zijn. Blijf niet te lang wachten, als je het niet vertrouwd, ga ermee langs een arts, sxheelt je later best een hoop ongemak.

 11. Hoi,
  Ik heb op 14 jarige leeftijd zo een operatie gehad en ben nu 15 maar voor de operatie voelde ik het niet(ik had er blijkbaar 1 aan beide teelballen) maar nu als ik er voel dan voelt het eel draderig en veel dikker dan voor de operatie ik vraag mij af of deze operatie nu gelukt is of juist niet?

 12. Hey , ik heb al van mijn 1 ste middebaar en spat ader maar ik durf het niet zeggen thuis . Ik ben nu 16 en ik begin er precies wat last van te krijgen , wat kan ik nu doen ? Ik heb er ook een beetje bank voor ..

  1. ik ben juist 17 en ik heb een half jaar geleden ontdekt dat ik ook een vrij kleine spatader heb, en het doet soms pijn als ik erop duw??
   Is dat normaal, of moet ik ook eens horen bij mijn huisarts??
   help mij aub

 13. Bij mijn zoon werd tijdens een onderzoek bij het CLB ook een spatader op teelbal vastgesteld, wij werden naar onze huisarts verwezen. Deze zei dat het geen kwaad kon, behalve als er onvruchtbaarheid zou optreden later. Zelf liet ik spataders verwijderen op mijn been en tijdens een onderzoek vroeg ik aan de specialist wat mijn zoon best zou doen, deze zei een operatie te laten doen enkel als het nodig was, dus ook bij eventuele onvruchtbaarheid. Nu heeft mijn zoon die 18 is last hierdoor en onze huidige huisarts zegt dat dit onmiddellijk had moeten verwijderd worden.
  Wat is nu het juiste : onmiddellijk verwijderen of wachten tot het nodig is ?

 14. Hey, op mijn 11de hebben ze een spatader ontdekt bij mij en ik ben eraan geopereerd toen, maar niemand heeft mij ooit verteld wat ze toen juist gedaan hebben. op latere leeftijd ben ik beginnen beseffen dat ze m’n teelbal weggenomen hebben. dit denk ik toch allesinds, er is nog wel ‘iets’ op de plaats waar de teelbal was, ik voel er nog iets zitten, kan dat zijn dat dat de bijbal is? Ik blijf het raar vinden en ik zit er ook wel een beetje mee in dat ik maar één teelbal heb maar ik durf er echt met niemand over praten… Ik ben nu 16 trouwens. alvast bedankt

  1. klinkt alsof uw teelbal afgestorven is na de operatie. kan soms zich voordoen en kan eigenlijk niet zo veel kwaad want de andere teelbal neemt volledig over. Wel contactsporten vermijden.
   Is toch nog maar vijf jaar geleden. Ik zou es langsgaan bij de dokter die de operatie heeft uitgevoerd voor nazicht.

 15. hey ik ben 14 jaar heb onlangs een behandeling gehad en sindsdien is de ene teelbal 3keer groter geworden is dit normaal want het ziet er wel wat raar uit :s

  1. heb toen ik 12 was ook een dergelijke behandeling gehad en nadien ook hetzelfde effect gehad. Was ook iets waar ik in het begin niet echt goed van wist of het nu abnormaal was of niet. Teruggaan is de boodschap.

 16. Ik ben 32j en bij mij hebben ze recent ook spatader gevonden aan mijn teelbal.
  Dit veroorzaakt pijn en zelfs soms ontsteking,
  1)Is het nog mogelijk op mijn leeftijd de kwaliteit te verbeteren ?
  2)Verdwijnt de spatader na operatie of binden ze dat af en laten ze dat spatader staan?
  Alvast bedankt

 17. mijn man heeft op 16 jarige leeftijd zo’n spatader laten verwijderen, ze hadden hem toen gezegd dat zijn teelbal nog kon uitzetten. Dit is dus ook gebeurt. Volgens mijn man heeft kan dit geen kwaad. Maar ik vraag mij toch af, heeft dit een gevolg voor de vruchtbaarheid?

  1. Als de ingreep gebeurde via een insnede in de onderbuik links of in de lies (en dus geen antegrade sclerosering zoals nu meestal gebeurt) kun je een hydrocoele of waterbreuk ontwikkelen. Deze techniek van operatie is de Palomo-techniek. Na zulke ingreep is een hydrocoele een gekend gevolg. Normaal gezien zal de teelbal na een operatie voor een spatader niet uitzetten of vergroten. Dus als er effectief een vergroting is opgetreden laat je best een controle uitvoeren of de zwelling nu een waterbreuk is of toch iets anders. Een kleine waterbreuk moet niet behandeld. Als ze groot is en last geeft kan ze wel behandeld. Dus toch best minstens een echografie laten doen. Via de huisarts of via de uroloog.

   Voor de vruchtbaarheid is een waterbreuk geen probleem.

 18. Hoi, weet er iemand wat zo’n inspuiting in de venes kost? en bestaat er een reële kans dat de kwaliteit van het sperma verbetert?
  Mvg.

  1. Een antegrade sclerosering is volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

   De hoofdreden dat zo een operatie wordt gedaan is om verbetering van het sperma te krijgen.
   Het is echter niet mogelijk om vooraf zeker te weten dat het altijd zo zal zijn.
   Maar als er geen kans zou zijn zou het ziekenfonds snel de terugbetaling schrappen en zou de ingreep niet meer uitgevoerd worden.

 19. Ik ben 16 jaar en heb anderhalf jaar geleden ook zo’n operatie ondergaan. De dokter heeft mij toen moeten zeggen: hier zie je hem, hier kun je hem “voelen” omdat ik namelijk helemaal niks zag ofzo.. Nu is de vraag: kan het zijn dat de spatader nu terug is ? Ik maak me hier zorgen over omdat ze nu bij mijn broer ook een spatader gevonden hebben… Groeten

 20. Beste,

  Is het mogelijk dat dit “fenomeen” na 20 jaar terug komt? Op 15 jarige leeftijd heb ik zo’n ingreep ondergaan, maar op dit moment voel ik precies opnieuw een spatader aan mijn linker teelbal.

  M.v.g.

  1. Dat kan zeker voorkomen.
   Behandeling is echter alleen nodig als je nog kinderwens hebt of als je last hebt van de spatader op de teelbal.

   In dat geval kan je via de huisarts een doppleronderzoek bij de radioloog laten gebeuren of je kan bij de uroloog langs gaan om dit te laten nakijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *