Liesbreuk

Vòòr de geboorte bevinden de teelballen zich in de buikholte. De teelballen dalen af tot in de balzak doorheen de lies bij de geboorte. In feite wordt er een kanaal gevormd door het indalen van de teelbal. De teelbal duwt het buikvlies als het ware voor zich uit. Deze tunnel van buikvlies sluit zich na het indalen af door te vernauwen. Dit sluiten noemt men oblitereren. Er kan normaal niets meer doorheen. De teelbal blijft zo in de balzak en de darmen kunnen niet door dit kanaal naar de balzak.

indaling van de teelbal in het scrotum
indaling van de teelbal in het scrotum

Als het indalen van de teelbal niet goed gaat spreekt men van niet-ingedaalde teelballen. De medische term hiervoor is cryptorchidie. De teelbal is soms in het geheel niet ingedaald en blijft in de buikholte. Soms heeft de teelbal de  ‘verkeerde weg’ genomen en is hij blijven steken in, ònder of bòven het lieskanaal. Een teelbal die niet in de balzak zit moet geopereerd.

Bij hoge druk vanuit de buik kan de tunnel van buikvlies soms toch weer opengaan. Zo ontstaat een liesbreuk. Er kunnen bij opengaan van het lieskanaal na een tijd darmen doorheen.

Eerst voelt men een zwelling hoog in de lies en na langere tijd kan de darm tot in de balzak geraken.  Dit gebeurt op volwassen leeftijd bij zware lichamelijke arbeid waarbij men veel moet heffen.

Bij jonge kinderen kan het buikvlieskanaal soms niet goed sluiten na indaling van de teelballen. Er is dan vaak maar een heel kleine opening waar darmen niet door kunnen maar vocht wel. Als dit vocht dan vanuit de buikholte afzakt naar de balzak zwelt deze. Zo krijg je een waterbreuk of hydrocoele. Het water is eigenlijk buikvliesvocht. Als het kind weent of lang speelt gaat de ruimte rond de teelbal met vocht gevuld worden vanuit dit open lieskanaal. Na een nachtje slapen waarbij men neerligt loopt het vocht langzaam weer terug en is de zwelling soms volledig verdwenen.

Soms komt er door deze tunnel niet alleen water maar ook darmstructuur mee en spreekt men weer van een liesbreuk bij het jonge kind. Bij een geklemde liesbreuk gaat de darm afgesnoerd, ingeklemd worden in dit kanaal. Dan wordt er met spoed geopereerd. Niet alleen omdat dit een pijnlijke situatie is maar je kan er ook erg ziek van worden omdat het afgeknelde deel van de darm kan afsterven omdat er geen bloed meer door komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *