Bijbalcyste of epididymiscyste

verschillende cystes vormen een multiloculaire bijbalcyste
verschillende cystes vormen een multiloculaire bijbalcyste
bijbal cyste
klein knobbeltje aan de bal? wellicht bijbalcyste !

Een bijbalcyste is een cyste op de bijbal en dus niet op de teelbal. Sommige mannen hebben de bijbal nog nooit goed gevoeld. Al bij al is de bijbal ook eerder klein ten opzichte van de teelbal. Bovendien zit de bijbal achteraan en is hij niet zo goed aflijnbaar. Als er dan plots een bolletje extra komt in de balzak is men vaak erg ongerust.  Je kan dan best de huisarts raadplegen. Die kan dan bij twijfel een echografie aanvragen bij de radioloog. Uiteindelijk moet wel eerst uitgesloten worden dat er geen teelbalkanker is. 

Zo een cyste aan de bijbal is eigenlijk een uitstulping van het afvoerkanaal voor het sperma. In de cyste zit dan ook een vocht waarin zaadcellen terug te vinden zijn.  Soms ontstaat een hele collectie cystes aan de bijbal.

6 gedachten over “Bijbalcyste of epididymiscyste”

  1. Al zeker vier maanden heb ik een klein pijnloos bultje in mijn balzak. Het is rond (misschien iets ovaal), stevig rubberachtig (zeker niet steenachtig) en ongeveer even groot als een kleine erwt (+- 5mm). Het zit zeker niet vast aan een van mijn teelballen (die overigens na zelfonderzoek normaal voelen), het zit los en er een paar centimeter vandaan. Ik ben er mee naar mijn huisarts geweest en hij zegt dat het een onschuldige cyste is. Toch maak ik me nog steeds ietswat ongerust, omdat het bultje een klein beetje groter is geworden sinds het laatste bezoek circa twee maanden geleden. Denkt u dat de huisarts het bij het juiste eind heeft? En kan een cyste groeien? Bij voorbaat dank!

    1. Misschien goed om te vermelden dat ik het bultje ook nog beet heb gepakt en vervolgens een LED-lampje op mijn huid heb gezet. Ik las op internet dat dit weleens gebruikt wordt als diagnose middel (zogenaamde ‘diafanie’). Voor zover ik heb kunnen zien kan ik er met de LED-lamp doorheen schijnen, ik zie zeker geen donkere massa, zoals ik bijvoorbeeld aders wel duidelijk kan onderscheiden. Het bultje ziet er doorzichtig uit. Is dit nog meer ‘bewijs’ dat het inderdaad om een cyste gaat?

    2. ik heb het zelfdeals hugo in de vorige reacties en weet niet wat er mee moet… aangezien anderen et ook hebben denk ik dat het wel ok is…?

  2. Ik heb harde witte korrelige uitstulpingen aan mijn scrotum. Lijkt een beetje op blaasjes, maar dan hard. Veroorzaakt ’s nachts soms jeuk., waarvoor de arts koelzalf aanraadde Wat kan dat zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *