Zelfonderzoek

zelfonderzoek teelbal
zelfonderzoek teelbal

Net zoals vrouwen zelfonderzoek doen om borstkanker vroegtijdig op te sporen kunnen mannen leren de teelballen te onderzoeken om teelbalkanker vroeg op te sporen. Laat ons zeggen dat zelf de teelballen onderzoeken niet ‘ingeburgerd’ is op dit moment. Eigenlijk ten onrechte.

zelfonderzoek van de teelballen is niet moeilijk

Teelbalkanker komt niet zo vaak voor maar als het optreedt, is het niet moeilijk om het gezwel aan de teelbal op te merken in een erg vroeg stadium.
Omdat een gezwel in de beginfase meestal geen pijn doet, kan je het natuurlijk enkel merken als je effectief voelt aan de teelballen. Dit zelfonderzoek kan bijvoorbeeld elke maand gebeuren.

Zijn de teelballen glad en rond dan zijn ze gezond

Bij koude krimpt de balzak wat. Daarom kan je best de teelballen onderzoeken tijdens een warm bad of in de douche. Je kan de bal in de balzak beter wat opspannen zodat er niet teveel weefsel van de balzak tussen de vinger en de teelbal zit. Je kan de teelbal vastnemen tussen duim en wijsvinger en voorzichtig de bal tussen de vingers laten rollen. Je kan ook voelen met de vingertop. Een teelbalkanker voelt als een harde onregelmatigheid. Soms voelt het net als een kiezelsteen op de teelbal. Aan de achterkant van de teelbal zit de bijbal. Daar is het normaal onregelmatigheden te voelen.

 Waarheen bij afwijkend zelfonderzoek?

Bij twijfel  bij zelfonderzoek maak je zonder uitstel dezelfde dag nog een afspraak bij je huisarts. Teelbalkanker groeit immers vrij snel van dag tot dag. De huisarts zal bij twijfel een verwijzing naar de uroloog aanraden.

In Juni 2012 besteedt het programma Het Spreekuur van VTM aandacht aan zelfonderzoek van de teelbal. Je kan het fragment herbekijken via deze link over zelfonderzoek.

8 gedachten over “Zelfonderzoek”

 1. Hallo, ik voelde wel eens aan mijn ballen en zeg maar daar onder/achter voelde ik een soort van verhard stukje ofja een los stukje dat er beetje aan vast zit maar ookwel verschuift, het doet geen zeer alleen voel mn ballen wel nu omdat ik er steeds aanzit, ben erg ongerust, ben er pas 2 dagen achter zit te twijfelen of ik het tegen mijn ouders moet vertellen…
  Ben 14 jaar

  Kunnen jullie mij in ieder geval helpen wat het is!!!!

 2. ik heb sinds een week last van hemospermie, ik heb geen zwelling en voel geen harde kiezelsteentjes rond mijn teelballen maar mijn sperma kleurt wel roze tot roodachtig, ejaculatie doet geen pijn, ik heb wel een nieuw speeltje voor mannen sinds een week. is hemospermie een gevolg van te heftig masturberen of is dit de voorbode van iets erger?

 3. Neem in de douche of het bad de balzak onder het linker of rechterhand, draai met de duim en de wijsvinger de bal voorzichtig rond.

  Ik vermoed dat het de bijbal is, die ligt boven op de teelbal, het is net als een spatader. Trouwens de bijbal maakt het sperma rijpt voordat het naar de zaadblaasjes wordt getransporteerd. Indien twijfel steeds je dokter of uroloog raadplegen

 4. Ik ben een jongen van 14 jaar en viel een bolletje juist boven mijn teelbal ik weet niet wat het is een voor ik het aan mijn ouders zeg raadpleeg ik jullie eerst

  1. Diagnose via internet is moeilijk te stellen, maar het is waarschijnlijk een cyste (bijv. spermatocele). Voor de zekerheid zou ik wel even naar de dokter gaan, Sam. Voor iets dergelijks hoef je je niet te schamen, een dokter is wel wat gewend en ziet iets dergelijks wekelijks. Dus afspraak maken. Better safe than sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *