Uitzaaiingen bij zaadbalkanker?

Om na te gaan of er uitzaaiingen zijn bij teelbalkanker moet men dit onderzoeken. Dit doet men op verschillende manieren.

  • Het lichamelijk onderzoek: Hierbij voelt men of er klieren vergroot zijn aan de liezen, de oksels, boven of onder het sleutelbeen.
  • CT-scan van de buik (abdomen): Kliervergrotingen zijn zeer goed op te sporen met een CT-scan. Sommige klieren groeien immers op plaatsen waar men ze niet kan voelen met lichamelijk onderzoek. Men noemt dit de retroperitoneale klieren. Ze liggen rond de grote bloedvaten (Aorta, Vena Cava) en zijn goed te zien met een CT-scan.
  • CT-scan van de longen (thorax): In een verder gevorderd stadium zullen er ook uitzaaiingen zijn in de longen en in de klieren boven het middenrif.
  • Een klassieke longfoto zal soms ook gebruikt worden. Het is echter moeilijk om uitzaaiingen te zien op een gewone longfoto. In de opvolging, of de follow-up, wordt de longfoto wel vaak in gezet om de stralingsdosis niet te laten oplopen over al de jaren dat een patiënt verder opgevolgd moet worden.

Bij twijfel zijn er nog andere onderzoeken die ingezet worden om meer zekerheid te bieden. NMR  en  PET-scan.

Sommige radiologen kunnen ook met echo kliervergrotingen opsporen.

De behandelende dokter beslist welke onderzoeken gebeuren en vraagt ze aan.

2 gedachten over “Uitzaaiingen bij zaadbalkanker?”

  1. heb een dringende vraag!? mijn broer is en teelbal afgnomen, maar blijkbaar uitzaaingen, meer weet ik ook nog niet??? maar kunt ge van die uitzaaingen ook genezen??? kan iemand mij aub een antwoord geven? groetjes d.c.t

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *