Operatie bij teelbalkanker: wegname

Als er een teelbalkanker wordt vastgesteld, wordt de teelbal verwijderd. Dit gebeurt door een chirurgische ingreep. Deze operatie noemt de orchiëctomie of orchidectomie. Bij deze operatie wordt de teelbal verwijderd via de lies. Door langs de lies te gaan, vermijdt de uroloog op de teelbal te duwen. Als de lies open is, wordt eerst de zaadstreng afgebonden. Best zo ver weg mogelijk van de teelbal. Zo is de kans erg klein dat er kwaadaardige cellen ‘ontsnappen’ uit de teelbal naar het lichaam via bloed of lymfevaten via de zaadstreng.

Om de teelbal weg te nemen snijdt de uroloog ook het gubernaculum door.  Het gubernaculum is een bundel sterk bindweefsel dat weinig doorbloed is. Het gubernaculum houdt de teelbal vast onderaan in de balzak. Als zaadstreng en gubernaculum los zijn ligt de teelbal theoretisch erg los in de balzak. Hij zit echter toch nog in  en met de omgevende weefsels vast. Soms is de tumor doorgegroeid  in de omgevende weefsels maar dit is erg uitzonderlijk. In dat geval wordt het scrotum soms toch geopend.

Om de teelbal los te maken uit de omgevende weefsels  (om hem zo uit de balzak te krijgen via de lies) moet wat druk gezet worden vanonder uit. Dit kan kleine bloedingen geven. Samen met het wondvocht zakt het bloed af naar het laagste punt door de zwaartekracht. Zo krijg je soms na wegname van een teelbal een vochtuitstorting in de balzak die aanvoelt als …  tja, als een teelbal. Om dit tegen te gaan wordt na de ingreep een ondersteunend verband aangedaan (suspensorium) of kan een wonddrain (redon) achtergelaten worden voor één of twee dagen.

Meestal is de patiënt daags na de ingreep alweer thuis. Soms zelfs dezelfde dag.

Of er verder behandeld wordt hangt af van het microscopisch onderzoek van de teelbal. Die kan immers onderzocht als hij weggenomen is. Dit onderzoek gebeurt door de patholoog. Het onderzoek noemt de pathologie of het anatomopathologisch onderzoek.

Een andere factor die bijkomende behandeling bepaalt is de uitslag van het onderzoek naar uitzaaiingen. Dit noemt men de stadiëring of staging.

Eventuele verdere behandeling kan bestaan uit

 • Verdere chirurgie om klieren weg te nemen.
 • Bestraling.
 • Chemotherapie.

2 gedachten over “Operatie bij teelbalkanker: wegname”

 1. Ik ben een 46 jarige, ongehuwde man, die nog nooit een vrouw heeft gehad en dus ook nog nooit sex gehad. Ik ben zo hopeloos op zoek naar een vrouw en verlang verschrikkellijk naar sex, dat ik zelf in de psychiatrie ben geraakt. De psychiater en mijn huisdokter stellen me voor om me te laten castreren, zodat de sexlust zal verdwijnen.
  Want nu masturbeer ik me 4 tot 5 maal per dag en dat is niet uithoudbaar. zeggen de dokters.
  Hoe gebeurt de operatie, waar doen ze dat, in welke kliniek. Ik ben van de kanten van Gent.

  Kan U me a.u.b. helpen

  Hoogachtend

  1. Tja, das een probleem. Maar het laatste wat je moet doen is je chirurgisch laten castreren. Dit kan overigens elke uroloog in elke kliniek. (Het wordt soms gedaan in geval van prostaatkanker). Je kan beter eens kijken hoe je reageert op een castratie met medicijnen want dat kan ook. De medicijnen zijn niet goedkoop maar er is terugbetaling voorzien in geval van ‘hypersexualiteit’. Het volstaat dat de psychiater een attest van ‘hypersexualiteit’ aflevert en dan kan je aan de uroloog vragen of hij /zij androcur voorschrijft. Als het je niet bevalt kan je nog altijd stoppen met de medicatie en dan komen de hormonen weer terug.
   Voor wat betreft je probleem met 4-5 keer per dag masturberen: als je er zelf geen probleem mee hebt en je je werk kan doen, je leven niet overhoop ligt en je er niemand anders mee schade toebrengt is het misschien niet echt een probleem. Ik denk niet dat je de enige bent overigens.
   Voor je onvervulde wens zijn er ook ‘gespecialiseerde bars’ waar je aan je trekken kan komen. Naar het schijnt gaan daar wel meer mannen heen.

   dus in elk geval niet chirurgisch laten castreren. Stel je voor dat je de ware tegenkomt daags nadien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *