Diagnose van teelbalkanker

  

een teelbaltumor voelt als een harde onregelmatigheid
een teelbalkanker voelt als een harde onregelmatigheid

 

Zwelling
Een teelbalkanker is te voelen als een hard onregelmatig gezwel op de teelbal. Meestal pijnloos. In het begin is dit zeer goed te voelen. In uitzonderlijke gevallen groeit de teelbal toch eerder gelijkmatig en word het volume groter. Dan kan het gezwel pijn beginnen te doen.
Als de tumor erg groot wordt is het soms zo dat de teelbal zelf niet meer te onderscheiden is van de tumor.  

Echografie
Hoewel een ervaren uroloog louter en alleen met het voelen aan de teelbal erg zeker kan zijn omtrent het gezwel op, of van, de teelbal wordt er altijd een echografie verricht om de diagnose te bevestigen.
Het weefsel van de teelbal is normaal mooi egaal maar bij een tumor is dit veelal onregelmatig.  

Bloedonderzoek
Soms is het bloedonderzoek normaal maar soms zullen bepaalde testen specifiek hogere waardes opleveren. De drie klassiek tumormerkers zijn: alfa-foetoproteïne of Alpha-FP, Beta HCG (wordt ook als zwangerschapstest gebruikt) en LDH (lactaatdehydrogenase: een levertest)  

Uitzaaiingen? Het is ook van belang uit te zoeken of er uitzaaiingen zijn omdat dit de behandeling sterk beïnvloedt.

43 gedachten over “Diagnose van teelbalkanker”

 1. Hallo,

  Ik ben 32 jaar en ik heb al een tijdje last van mijn linkerbal of er net naast. Mijn rechterbal is niet goed ingedaald. Vaker als ik dan een lichte pijn voel, voel ik het ook in mijn linker onderbeen (net boven buitenkant enkel).

  Nu heb ik pas een zacht knobbeltje ondekt op de linkerbal en kan deze bewegen. Het knobbeltje zelf doet geen pijn maar het gevoel aan die kant van de balzak voelt vaak onprettig aan. Vooral als ik zit of op een zij lig. Ik ben hier heel erg van geschrokken. Ben erg bang om naar de dokter te gaan. Ik durf mijn ouders mijn zorgen ook niet te vertellen omdat mijn vader op dit moment chemokuur ondergaat vanwege prostaatkanker. Ze hebben al genoeg zorgen. Kan iemand mij aub adviseren. Heb het gevoel dat ik er alleen voor sta.

 2. Hallo; ik ben 14 en keb ook zoon klein bolletje op mijn linker teelbal dicht bij mijn bijbal ik heb al naar de dokter geweest maar hij zei dat het niks erg was maar ik blijf me maar zorgen maken ik heb soms ook dofe pijn in mijn lies . ik maak me egt zorgen . ik denk dat het groeit maar ik weet jet nii zeker .

  Hopelijk snel antwoord want ik ben zo bamg om kanker te hebben .

  1. vraag om je gerust te stellen aan je huisarts of hij en echografie wil laten maken. dan ben je wellicht zeker dat het geen kanker is. Je kan ook een afspraak maken bij een uroloog.

 3. Hallo,

  Ik heb al zeker een half jaar een verdikking op mijn linker zaadbal. Heb dit al enkele keren laten onderzoeken door de huisarts, maar deze kan niets ontdekken natuurlijk! Na de laatste keer heeft hij me doorgestuurd naar de specialist om me gerust te stellen en heeft een echo gemaakt. De conclusie: een spatader die nog binnen de norm valt. Wat moet ik hier mee, want nu heb ik het idee dat de structuur veranderd is waardoor ik me toch wel zorgen maak. Wat zal ik doen, nog maar eens naar de huisarts?

 4. Nu ong. 5 maanden een klein hard bultje op linker testikel bovenin, lijkt aan de bijbal vast te zitten. Gister toch het idee gekregen dat het bultje gegroeid was dus vanochtend naar de dokter geweest. Deze heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo omdat ze niet kon zeggen wat het was. Morgen ochtend krijg ik de echo, ik laat jullie weten hoe dit is afgelopen in de hoop dat ik er anderen op dit forum wellicht mee kan helpen. Ik ben erg zenuwachtig..

 5. Beste mensen,

  Niet teveel denken dat je kanker hebt , een bult op je teelbal is niet gek! Het is je bijbal. Ik dacht precies hetzelfde als jullie en ben naar de dokter gegaan. Teelbalkanker is zeldzaam.
  Vetrouw je het echt niet gewoon gaan, ik had het ook veel ongemakelijker ingeschat! Succes !

 6. Hoi, ik ben een jongen van 13 jaar ik had/heb veel pijn aan mijn rechter lies/bal en heb tepels die wat dikker zijn geworden. Ik ben echt heel bang dat ik kanker heb. Ik wil het gewoon even kwijt. Ik heb alle symptomen. Ik ga denk ik maar snel naar de huisarts. Ben echt f@cking bang.

 7. Ik heb volgens mij een opgezwollen teelbal,de linker,ik ga straks naar de dokter maar ik ben bang voor het resultaat. het is net een kleine stuiterbal,terwijl de rechter meer zon klein chocolade eitje is

 8. ik ben nogniet veel wijzer geworden, blijkbaar heb ik alleen een rechter groter bal
  erbij gekegen na een rechter nier weg halen.

 9. ik heb al enkele dagen een soort erwt op mijn linker teelbal en als ik probeer te slapen doet toch wel pijn wat moet ik doen ??

 10. Beste mannen,
  Wanneer je iets ongewoon merkt aan je teelbal, ga altijd naar de huisarts. Je hoeft je daar niet voor te schamen, dat zijn proffesioneel opgeleide mensen. Hoe vroeger dat je gaat, hoe snellere kans op genezing bij een vaststelling. Bovendien neemt het een groot stuk ongerustheid weg. Niet iedere abnormaliteit hoeft daarvoor kwaadaardig te zijn, het kan gaan om goedaardig gezwel, infecties, verdraaiing van de teelbal of zaadleider. Zelfs bij een kwaadaardig gezwel is de kans op genezing groot, er bestaat wel een kans dat je een teelbal kwijt geraakt, maar dat heeft weinig invloed op je libido en vruchtbaarheid. Sterkte allemaal.

 11. hallo, ik ben 13 en soms heb ik pijn aan mijn teelballen als ik ze aanraak. IK voel geen knobbeltje ofzo. Maar maak me toch een beetje zorgen. Ik wil misschien wel naar de dokter gaan maar, ik schaam mij dan een beetje. Weet iemand raad,
  Alvast bedankt.

  1. Ik ben ook 13 en heb ongeveer het zelfde. Ik ga naar de huisarts en kijken wat die zegt. (Ben echt heel bang)

 12. ik heb eerst een nieroperatie gehad,rechternier weg genomen,
  een paar weken later werd me rechterbal ontstoken en erom heen
  maar de rechterbalbal is wel veel groter geworden hoe kan dat.

 13. Ik ben op 11 Juli jl geopereerd aan mijn linker bijbal. Deze is verwijderd samen met een spatader.
  Nu 4,5 bijna 5 maand verder is mijn linker bal gekrompen ter groote van een spruitje en is echt kei en keihard. De bal, of wat er nog van over is, zit muurvast aan mijn onderbuik (de lies?) en is met geen mogelijkheid te bewegen. Lijkt er erg op dat hij is vastgegroeid. 2 maand geleden is er ook nog een abces op gekomen wat spontaan is geknapt, en wat nu nog steeds wat open is.
  Er komt ook nog steeds gelige dikke push uit. Volgens de huisarts en de uroloog was dit dood weefsel.

  De uroloog doet zeer geheimzinnig.. laatste keer dat ik er was (ong. 3 weken geleden) mompelde hij wat, spuitte wat artsen latijn en heegt me voor 27 november voor een echo gepland waarna ik op 3 december moet terug komen voor de uitslag.

  Mijn huisarts zegt aleen dat de linkerbal als verloren beschouwd moet worden.

  Als dit het geval is, is dit ook niet zo’n ramp. Met een bal kan je nog best kinderen krijgen, en voor de geamputeerde bal kunnen ze een kunstbal plaatsen.

  Maar waar ik mee zit, is dat niemand me nu zegt wat het precies is. De linker bal is echt kei en keihard, gekrompen tot een spruitje, en zit muurvast gegroeid in mijn onderbuik (lies?) en de pijn begint mij uit te stralen naar mijn buik en rug.

  Als iemand hier hetzelfde heeft meegemaakt hoor ik het zeer graag.

  Mvg,

  Ron

 14. Ik ben heel bang, ik heb het al best wel lang, als ik geopereerd word word mijn linker bal dan weggehaald? ik wil later graag kinderen, Is dat nog makkelijk met een gewone zaadlozing?

  ik wil snel antwoord

  1. Beste Tijmen,
   wat je hebt kan je alleen te weten komen door bij de dokter langs te gaan. Een dokter heeft jaren gestudeerd om je te onderzoeken. Binnen vijf minuutjes weet je wat je hebt. de dokter legt je uit wat je hebt en als er een operatie moet, legt ie uit waarom. je kan dat dan ook rustig overdenken.
   Niet beschaamd zijn, gewoon naar de dokter, even bellen voor een afspraak; je ouders zullen je wel meenemen. veel succes en laat weten wat het was

 15. Ik ben pas 13 jaar en ik heb iets aan mijn ballen, het heeft nog geen pijn gedaan maar het is wel vervelend. Is het mogelijk dat het uit zichzelf weg gaat? want ik vind het vervelend om er mee naar de dokter te gaan en om het aan iemand te laten zien

  help alsublieft

 16. Hey,
  Ik ben 18j en voel op mijn rechter teelbal een klein hard bolletje.
  Ik heb ook al eventjes in de gaten dat ik niet meer zo hard spuit als eerst en er veel minder zaad uit komt bij een lozing.
  Een paar dagen terug had ik het gevoel dat dezelde bal aan het opzwelle
  Was en ben direct naar het spoed gegaan maar toen de dokter bij mij kwam was de zwelling weg dus hebben ze een afspraak gemaakt (ik ben niet gegaan omdak ik dacht dat ik het mezelf wijs maakte).
  Ook nu denk ik te voelen dat er kleine pijnscheutjes zijn maar ik durf niet meer te geloven wat ik voel omdat de dokter mij gezegt heeft dat alles ok was (er is geen echt onderzoek gebeurd).
  Ik weet er echt geen raad mee, moet ik gewoon wachten en kijken wat het brengt of zo snel mogenlijk naar een dokter toe?

 17. Gisteren voelde ik bij mijn man een klein hard bolletje dat precies aan de teelbal vastzat.
  Nadat hij klaargekomen was, was dat verdwenen. Kan dat ? Of moet ik hem toch naar de dokter proberen sturen ?

 18. De leeftijd hoeft niet zo veel te zeggen. Ik kreeg op mijn 49ste teelbalkanker. Het voelde hard aan alsof er een boon of zo iets in mijn bal zat. De huisarts en uroloog dachten niet dat het kanker zou zijn maar de echo deed anders vermoeden. Bal verwijderd en opgestuurd. Het was kanker. CT scan gemaakt zag er goed uit maar verdachte lymfeklier op een niet te verwachten plaats. Het eerste jaar om de 3 maanden door de CT scan klier groeide niet. Maar na 11/2 jaar toch uitzaaiingen in mijn onderbuik. De andere dag al opgenomen en aan de chemo. 4 maal 5 dagen EP daarna scan en gelukkig was het toen schoon. Het is nu 13/4 jaar na mijn laatste kuur en ik voel me goed en ik ben in Juli alweer een jaar volledig aan het werk. Een heftigge tijd emet een positieve afloop.

 19. Ik ben 15 jaar en was afgelopen dinsdag op de fiets en draaide me tehard om en daarbij raakte mijn rechterbal volop het zadel en knelde ik heb 4dagen er zeer veel zeer aan gehat en vandaag(zondag)gaat het al weer maar nu voel ik een soort van erwt op mijn rechterbal zitten als ik het aanraak geeft het een zeer lichte pijn schuit is dit erg of zal het wel weer weggaan of zal ik de huisarts contact teren??

  Dank u

 20. beste,

  ik voel aan mijn linkerteelbal een klein speldekopje en dit naast een soort van dikkere spier of leider die vertrekt vanuit mijn teelbal. Is dit iets om me ongerust om te maken? rechts heb ik dat niet. iK wil niet op controle gaan want ik wil eerst kinderen. ik ben nu 34 en we proberen nu kinderen te krijgen.

  Mvg
  Michael

  1. Dat klinkt niet zo erg; maar je zou toch best je laten nakijken.
   Zelfs als het toch een tumor is, is het zo klein dat je enkel met een operatie kan geholpen worden.
   De andere teelbal produceert wellicht genoeg zaadvocht om kinderen te kunnen krijgen.
   Als het snel groter wordt mag je niet uitstellen om het te laten na kijken. Dat kan via de huisarts die een echo bij een radioloog kan aanvragen.

 21. heb nu opgemerkt dat de linker teelbal meer in omvang is dan vroeger , heb geen pijn , moet ik mij zoergen maken of best bij de arts op consult gaan ?

 22. Help, ik heb een hard bolletje op mijn rechterbal en het zit erop vast en doet geen pijn. ik ben echt bang want kanker zit in de familie overmorgen ga ik naar de dochter, ik heb een hernia, dit kan ook een oorzaak zijn van een hard knobbeltje?

 23. Ik ben 41jaar en voel (toevallig) deze morgen iets in de vorm van een klein, zacht erwtje aan mijn linker teelbal. Dit zit niet echt vast maar zweeft ook weer niet. Dien ik me zorgen te maken (ik dacht ts 15-40 jaar?) of even wachten wat het doet? Kan een bloedtest uitsluitsel geven? Hte doet geen pijn en heb geen andere verschijnselen.
  Alvast bedankt.

    1. onmiddellijk laten naar kijken en best echografie. Ik had hetzelfde vast gesteld vorige week dinsdag en ben intussen sinds vrijdag geopereerd! Vooral het feit dat het geen pijn doet is een slecht teken dus ga er niet licht over

 24. Hallo,ik ben 15 jaar en merk dat er aan men rechterteelbal een bolletje is bovenaan ik maakte me geen zorgen tot ik de reacties zag dat het goed mogelyk is dat ik teelbalkankerheb Help me aub

 25. Voelt het ook echt zoals het daar vermeld staat op de foto.
  BIj mij voelt het min of meer als een klein erwtje aan, ik ben vandaag bij de huisarts geweest en ik moet donderdag voor een echo.

  De huisarts denkt aan een ontsteking maar ik maak mezelf toch veel zorgen erover.

  1. knobbeltjes ter grootte van een erwt in de balzak zijn een vervelende zaak omdat het ook met echo heel moeilijk uit te maken is of het een beginnende tumor of dat het een banaliteit is. Meestal is het dat laatste.

   Factoren van belang zijn of het erwtje er al lang zit of niet. Als het groeit moet het eruit.
   Je kan ook met de bloedtesten: LDH, alfa-foetoproteïne en Beta HCG proberen na te gaan of het een tumor is. Maar deze bloedtesten gaan dan ook weer niet altijd omhoog gaan bij alle types tumoren.
   Ook als het erwtje vast zit, is het verdachter dan dat het los zit in de balzak.
   bij twijfel kan je in elk geval beter het zekere voor het onzekere nemen en het erwtje laten nakijken bij de uroloog. Als die twijfelt wordt het best weggenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *