Teelbalkanker

Een tumor van de teelbal is erg zeldzaam. Van alle tumoren bij de man neemt teelbalkanker slechts 1 % voor zijn rekening. Teelbalkanker komt vooral voor bij jonge mannen. De gemiddelde leeftijd in België ligt rond 34 jaar. Onder de leeftijd van 15 jaar  komt teelbalkanker zeer zelden voor. Het kan echter op alle leeftijden voorkomen. In Vlaanderen is er een lichte toename van teelbalkanker van jaar tot jaar. In België zijn er jaarlijks ongeveer 300 nieuwe diagnoses.

Als je iets voelt aan de teelbal kan je best snel naar de dokter gaan

Omdat de teelbal als orgaan zeer goed te onderzoeken is, ook door de patiënt, wordt de diagnose vaak in een vroeg stadium gesteld. Hierdoor zijn de genezingskansen bij behandeling erg hoog en is de kans op sterfte door teelbalkanker slechts 0.1 %.

Er zijn erg veel verschillende soorten teelbalkanker. De overgrote meerderheid komt voort uit cellen van de teelbal zelf. Deze tumoren worden onderverdeeld in twee groepen: seminoma’s en non-seminoma’s.  Soms is het gezwel in de teelbal een uitzaaiing van een tumor van een ander orgaan. Dit is echter erg zeldzaam.

Er zijn factoren die een hoger risico op teelbalkanker opleveren

 • Een niet ingedaalde teelbal, zelfs als hij operatief omlaag werd gebracht, heeft een hogere kans op ontaarding.
 • Er bestaatfamiliale erflijkheid in sommige gevallen. Een broer of een zoon van een patiënt heeft meer kans op teelbalkanker.
 • Een patiënt die teelbalkanker heeft gehad, heeft een hogere kans op ontaarding van de andere, resterende teelbal.
 • Onvruchtbaarheid zou ook gepaard gaan met een hogere kans op teelbalkanker.
 • Soms kan men voorlopers van tumoren vaststellen op biopsie.

Zelfonderzoek van de teelbal ?

Het is dan ook nuttig voor al deze mensen aan zelfonderzoek te doen. Sommige urologen raden trouwens voor elke man zelfonderzoek aan.

Hoe stelt men de diagnose van teelbalkanker?

Zijn er metastasen?

Hoe verloopt een operatie voor teelbalkanker ?

6 gedachten over “Teelbalkanker”

 1. Hallo iedereen,

  Mijn naam is Robbe en ik zit in het zesde jaar gezondheids- en welzijnswetenschappen te Sint-Niklaas. Samen met een klasgenote maak ik een eindwerk rond teelbalkanker. Voor het praktisch deel zouden we graag wat mensen interviewen die teelbalkanker hebben of gehad hebben. Wie zijn ervaringen met ons zou willen delen kan een mailtje sturen naar robbe.thibaut@hotmail.com . Als jullie eventuele mensen kennen verwijs je ze gerust door als zij dit zien zitten!

  Groetjes en alvast bedankt!
  Robbe Thibaut

 2. Ik ben een jongen van 14 jaar en ik heb een klein bolletje boven mijn teelbal ik weet niet wat het is een heb veel gevoeld maar heb het pas ontdekt van zaterdag ik heb wel al pijn gehad in die teelbal en bijbal en vraag me af wat het kan zijn ik hoop op een kliertje en geen kanker wat denken jullie voor ik het aan mijn ouders en het ziekenhuis vertel?

 3. Beste,

  Mijn broer had op zijn vijfendertigste teelbalkanker. Hij zette er een paar jaar later zelf een punt achter …
  Een vraag waar hier in de familie ruzie over ontstond.Mijn moeder beweert dat teelbalkanker vroeger HELEMAAL NIET bestond en haar oorsprong HELEMAAL te vinden is bij het in de broekzak dragen van een GSM.
  Haar bewering hieromtrent was nogal radicaal …
  Daarom mijn vraag : tot waar gaat de geschiedenis van teelbalkanker terug ?
  Beleefde groeten.
  Dank voor uw verduidelijking, Micheline POTS

 4. In Nederland wordt teelbalkanker zaadbalkanker genoemd.

  Stichting Zaadbalkanker is de patientenvereniging voor Zaadbalkankerpatiënten en hun naasten in Nederland. Onze informatie staat ook open voor onze zuiderburen.

  Dus kom gauw een kijkje nemen als je van alles te weten wilt komen van de lange termijn-effecten van chemotherpie en/of bestraling en als je meer informatie zoekt over de psychosociale gevolgen van het krijgen van deze ziekte. De sexualiteit maar ook de hele kijk op het leven kan hierdoor veranderen.

  Dus neem gauw een kijke op Zaadbalkanker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *