Diagnose van een torsio testis

Om een torsie van de teelbal vast te stellen volstaat meestal het lichamelijk onderzoek. Als er twijfel is of er al dan niet een torsie is, kan men het zekere voor het onzekere nemen en onmiddellijk een operatie met spoed doorvoeren.  De meeste urologen handelen zo.

Vaak komt de patiënt eerst bij de huisarts of bij de spoedarts. In dat geval wordt soms een bijkomende echografie gevraagd van de teelbal. Vaak ook met bloedvatonderzoek (duplex echografie). Met een duplexonderzoek kan men nagaan of er bloeddoorstroming is in de teelballen. Als dit zo is, kan er geen sprake zijn van een torsio. Probleem is dat geen enkel onderzoek of onderzoeker feilloos is. Vandaar dat de uroloog soms toch het zekere voor het onzekere neemt en de uitslag van het echo-onderzoek niet volgt of geen echo-onderzoek aanvraagt en beslist om te opereren.  Dit komt soms wat vreemd over maar is toch geoorloofd.

Een torsio is dan ook een zogenaamde uitsluitingsdiagnose. Je hebt bij een ‘acuut scrotum’ géén torsio tenzij het tegendeel bewezen is.

Tegenwoordig is het duplex-onderzoek echter zo betrouwbaar dat de uitslag ervan toch vaak bepalend is voor al dan niet operatie.

Maar hoe kan dan dat er symptomen zijn van torsio zonder dat er een torsie van de teelbal gevonden wordt? Dit kan komen door een torsie van de epitestis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *