Behandeling bij torsio testis

1. Manuele detorsie

Als een teelbal erg los in de balzak zit, is het mogelijk om de zaadstreng terug te draaien. Dot wordt weleens gedaan en dan is het probleem opgelost. Eigenlijk is het geen goede behandeling op lange termijn: je kan immers opnieuw een steeldraai of torsie krijgen op later tijdstip. Als het dan niet lukt om de torsie ongedaan te maken riskeer je een afsterven van de teelbal.
Daarom wordt na een manuele detorsie een definitief vastzetten in de balzak aangeraden door de meeste urologen. Dit gebeurt via een operatie die orchidofixatie heet. Bovendien wordt de andere teelbal in dezelfde narcose best ook vastgezet. Dit verhindert dat later problemen optreden met die andere teelbal.

2. Chirurgische exploratie en fixatie

Als de [intlinkid=”218″ type=”page”]diagnose [/intlink]van een torsio snel wordt gesteld, volgt er een spoedoperatie. Zelfs als de patiënt niet nuchter is, gaat de ingreep door. Als de patiënt niet nuchter is, wordt een zogenaamde crush-inductie verricht.
Eerst wordt de pijnlijke kant geopereerd. De teelbal wordt uit de balzak gehaald en vaak is hij dan blauw verkleurd. De zaadstreng wordt ontdraaid en dan zijn er twee mogelijkheden. De teelbal kleurt weer snel mooi bij. In dat geval wordt de teelbal vastgezet met drie of vier hechtingen in de balzak. Hiervoor wordt  een draad door het kapsel van de teelbal gevoerd alsook aan de binnenkant van de balzak. Deze draad wordt geknoopt. Door dit op drie of vier punten te doen kan de teelbal geen kant meer uit. Bedoeling is dat hij niet meer draait uiteraard. Er zijn uiterst zeldzame gevallen beschreven waarbij de teelbal nadien nog draait en afsterft. Zelfs na een orchidofixatie kan een torsio optreden maar dit is toch erg uitzonderlijk. In geneeskunde kan men echter nooit iets 100% garanderen.
Als de teelbal niet bijkleurt wordt een tijdje gewacht of er toch geen nieuwe doorbloeding optreedt. In die tijd wordt de andere teelbal dan al vastgezet. Kwestie van de tijd nuttig te gebruiken. Als de teelbal toch langzaam bijkleurt, kan hij ook terug vastgezet worden. In dat geval kan men er van uit gaan dat een deel van de teelbal toch zal afsterven maar dat een bepaald percentage toch ‘overleeft’ en de functioneert.
Als de teelbal echt niet bijkleurt en de uroloog inschat dat dit niet meer zal gebeuren wordt de teelbal weggenomen. Dit is een orchiëctomie .

3. Orchiëctomie

Als de tijd tussen het draaien en dus het stoppen van bloedtoevoer en de diagnose te lang is, sterft de teelbal af. Men heeft ondervonden na zes uur vaak onherroepelijk schade optreedt. Daarom wordt een vermoeden van een torsio als een spoedgeval beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *