Torsio testis

torsio testis
torsio testis

Bij een steeldraai van de teelbal gaat de teelbal rond zijn as draaien. De teelbal doet dit dan vaak enkele keren. Zo snoert hij zijn eigen bloedtoevoer af. Als deze toestand langer dan vijf a zes uur blijft bestaan sterft de teelbal onherroepelijk af.
Een torsio geeft erg hevige pijn. Je moet dan niet wachten om een arts te raadplegen.

Een steeldraai of torsio testis doet zich vooral voor bij pubers. Vroeger werd gezegd dat het kwam door masturbatie. Aan de zaadstreng zit nog een klein spiertje vast: de cremasterspier. Dit spiertje diende  om bij ‘gevaar’ de teelballen tot binnen in het lichaam te trekken. Het is een verdedigingsmechanisme dat in het dierenrijk vaak voorkomt. Dit spiertje is een getuige van de evolutieleer. Het is niet meer nodig maar het is er nog.  Net zoals de appendix aan de dikke darm. En als dat spiertje samentrekt en dit kan gebeuren bij koude of bij inspanning (en dus wellicht ook bij masturbatie) wordt de teelbal naar het lichaam toe getrokken. Dan kan er echter ook een draaibeweging gebeuren waardoor torsio optreedt.

Wanneer de teelbal precies gaat draaien is niet helemaal duidelijk maar het heeft dus te maken met dat spiertje. Men denkt ook dat als een teelbal erg veel plaats heeft in de balzak dat er meer kans is dat de teelbal ooit zal ronddraaien. Soms kan de teelbal spontaan weer terugdraaien op de juiste positie. Het bloed kan dan weer door en de pijn verdwijnt erg snel. Een spontane detorsie noemt dit. Sommige jongens kunnen zo een detorsie met de handen zelf doen.  Als dergelijke torsie-detorsie zich vaak voordoet, wordt een preventief vastzetten van de teelbal aangeraden: preventieve orchidofixatie.

Baby’s kunnen niet aangeven waar ze pijn hebben en als een torsio zich voordoet, wordt dit vaak pas opgemerkt als de teelbal al afgestorven is.  Men vindt dan een zwelling aan de balzak die begint te ontsteken. In dat geval dient de teelbal operatief verwijderd.  Soms wordt het in het geheel niet ontdekt en zal het lichaam de resten van de afgestorven teelbal zelf opruimen. Er blijft dan een kleine rest over van de teelbal. Dit noemt men een atrofe teelbal of teelbalatrofie.
Bij adolescenten en volwassenen is vaak direct merkbaar dat er iets loos is: hevige pijn. Op spoedgevallen noemt men dit een ‘acuut scrotum’. De pijn zit aan de teelbal, in de lies of de lage buik. Er is soms zelfs overgeven of neiging tot overgeven. In tegenstelling tot een ontsteking van bijvoorbeeld de bijbal is er geen koorts, noch etter in de urine.

Hoe wordt een torsio vastgesteld?
Hoe wordt een torsio behandeld?
Wat is een testisprothese?
Wat met de voortplanting?

8 gedachten over “Torsio testis”

 1. Onjuiste weergave:
  “Dit spiertje is een getuige van de evolutieleer. Het is niet meer nodig maar het is er nog. Net zoals de appendix aan de dikke darm. ”
  Moet zijn: “We weten nog niet waartoe dat spiertje aanwezig is.”… appendix heeft wel degelijk functie m.b.t. ons inmumsysteem, wetenschappelijk aangetoond. Zie hiervoor tijdschrift WEET!.

 2. Je moet zeker naar een huisarts gaan. Ik heb het zelf ook gehad, ben wel naar de dokter gegaan, maar deze stelde de verkeerde diagnose. Hij dacht dat het om een ontsteking ging en stuurde me naar huis met antibotica. Uiteraard hielp dit niets het werd alleen maar pijnlijker. Om een lang verhaal kort te maken na een week kwam er een andere huisarts, omdat ik niet meer kon staan/lopen, bij me thuis. Deze heeft een ambulance gebeld en waar hij al bang voor was werd werkelijkheid in het ziekenhuis. Een afgestorven bijbal. Je vergaat van de pijn en hebt een balzak zo groot als een voetbal. ik ben de dag erna geopereerd waarbij de afgestorven bijbal via de lies werd verwijderd Schaam je niet dit komt bij meer jongens voor en kan door diverse oorzaken ontstaan.

  1. Geachte Jurrian,

   Ik ben 16 jaar en heb twee weken geleden tijdens het Thai boksen een trap in mijn kruis gehad. Ik had hevige pijn en mijn zaadbal was flink opgezwollen. Na een uur was de pijn afgenomen en heb ik besloten om niet meer naar de eerste hulp te gaan. Ik heb er eigenlijk geen pijn meer, maar volgens mij is hij af en toe wel gevoelig. Ik ben nu bang dat ik misschien toch schade heb opgelopen na wat ik allemaal gelezen heb. Ik hoop dat u mij kan helpen. Hoe weet ik dat die afgestorven is? Want u zei dat u de hele tijd hevige pijn had en dat het flink gezwollen was , maar mijn zaadbal was een paar dagen na het incident niet meer gezwollen en de pijn was na een dag al een heel stuk weg.

   Met vriendelijke groet,

   Delyon

 3. Hallo,

  Ik heb een probleem aan mijn teelballen, ik denk aan alle bei de ballen… vooral de rechter !
  Ik denk dat het is gebeurd door te veel te masturberen waarvan ik nu heel veel spijt heb gekregen. Ik loop nu al 6 maanden zo rond en ik wil zeker niet naar een dokter of naar het ziekenhuis gaan omdat ik TE beschaamd ben… zouden er pillen bestaan die Zoiets kunnen genezen?

  Ik loop al 6 maanden niet op mijn gemak ik hoop dat iemand kan helpen :/

  Mvg Yousfi

  1. Je hoeft je nergens voor te schamen. Je kunt beter maar gewoon naar de huisarts gaan en alles laten nakijken. Die zal wel zeggen of je al dan niet naar de uroloog moet.
   Het staat overigens ook niet op uw voorhoofd dat je veel masturbeert. Op zich kan je er bovendien niet ziek van worden. Dus spijt moet je daar al niet van hebben.
   gewoon even naar de huisarts gaan. Die heeft een en ander al wel eens gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *