Retractiele testis

Wat is een retractiele testis?

Aan de teelbal hangt een spiertje dat loopt van de buikholte tot aan de teelbal. Als dit spiertje sterk samentrekt kan de teelbal omhoog getrokken worden. Tot aan de bovenkant van de balzak of nog hoger tot in de lies. Dan is de teelbal verdwenen uit de balzak. Dit verschijnsel noemt men een retractiele teelbal.

Waarom zijn teelballen retractiel?

retractiele teelbal
Darwin

De oorspronkelijke functie van dit spiertje (de cremasterspier) is de teelbal terug trekken in de buikholte bij ‘gevaar’.  In de Oertijd kon het wel eens gebeuren dat een voorloper van de mens achterna gezeten werd door een roofdier. Zo een mensaap kon dan wel eens de teelballen verliezen in de klauwen van een roofdier. Geen nakomelingen. Als de teelballen kunnen terug getrokken worden waren die toch al veilig. Meer kans op nakomelingen Bij veel diersoorten is de retractiele (terugtrekbare) teelbal vandaag nog ‘standaard ingebouwd’. Ook bij de mens is de cremasterspier nog aanwezig. Maar omdat de functie niet meer van belang is voor de homo sapiens sapiens is deze spier bij de meeste mensen onderontwikkeld.  Charles Darwin heeft dit fenomeen beschreven in zijn evolutieleer.

Een retractiele teelbal zit meestal gewoon in de balzak

Als een kind onderzocht wordt door een arts is het kind meestal nerveus en gespannen. In dat geval gaat de cremasterspier reageren. Er dreigt immers ‘gevaar’. De teelbal wordt dan naar binnen getrokken.  Dit ziet er net uit zoals bij een cryptorchiede teelbal: de balzak is leeg. De kans bestaat dat als de balzak leeg is, de diagnose cryptorchiede of niet ingedaalde teelbal per abuis wordt gesteld.

Hoe kan je nu het verschil weten tussen een niet ingedaalde teelbal en een retractiele teelbal?

Een retractiele teelbal kan je gewoon terug naar de balzak duwen. Een arts moet dan wel eerst de patiënt gerust kunnen stellen: anders gaat de cremaster spier samentrekken vanwege het ‘dreigend gevaar’. Een niet ingedaalde teelbal kan je niet tot in de balzak terug duwen.

Operatie voor retractiele teelballen?

Retractiele teelballen moeten niet geopereerd worden om de teelballen in de balzak te krijgen.
Soms is de zaadstreng toch heel erg kort en zit de teelbal eerder laag in de lies dan in de balzak. Dan is de grens tussen retractiel en cryptorchied moeilijk af te lijnen. Soms wordt dan toch geopteerd voor een operatie.
De uroloog is de arts die deze ingrepen uitvoert en het best geplaatst is om advies te geven.

2 gedachten over “Retractiele testis”

  1. Wat is er aan de hand als ik me bal uit me zak kan duwen en er weer in kan stopen? Hij is ook kleiner dan de ander.
    Mijn grootste vraag is kan ik nog kinderen krijgen?
    M.v.g. Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *