Cryptorchidie of niet ingedaalde teelbal

een niet ingedaalde teelbal noemt men een cryptorchiede teelbal

Cryptorchidie is een toestand waarbij de teelbal nooit in de balzak zit.  De teelbal ontstaat in de nabijheid van de nier en zakt dan af door het lieskanaal tot in de balzak. Dit proces staat onder invloed van hormonen. Soms loopt het fout omdat er niet genoeg hormonen zijn of omdat de verkeerde weg genomen wordt. Hoe en waarom dit fout loopt is nog niet helemaal ontrafeld. De embryologie bestudeert dit probleem. Voor de individuele patiënt maakt het op zich eigenlijk niet zo veel uit waarom het is misgelopen.  Het belangrijkste is dat cryptorchidie vastgesteld wordt en opgelost wordt.

verschil tussen retractiele en cryptorchiede teelbal

Het is van groot belang onderscheid te maken tussen retractiele teelballen en cryptorchidie. Bij retractiele teelballen vindt de dokter de teelballen ook niet altijd direct terug in de balzak. Dit kan echter het gevolg zijn van een levendige cremasterreflex. Aan de zaadstreng zit een klein spiertje dat samentrekt bij bijvoorbeeld koude of bij angst en stress.  Als je met de nagel over de binnenkant van de dij wat krabt, kan je de cremasterreflex uitlokken. Door het samentrekken van de cremasterspier wordt de teelbal teruggetrokken naar het lichaam.
Soms gebeurt er weinig tot helemaal niets als men de reflex opwekt. Men spreekt dan van een afwezige of weinig levende cremasterreflex.  Bij sommige mannen of jongetjes trekt de teelbal zich echter helemaal terug tot in het lieskanaal: men spreekt dan van een zeer levendige reflex.

Deze cremasterreflex speelt wellicht ook een rol in het ontstaan van een torsio van de teelbal.
Als een klein jongetje onderzocht wordt door een dokter ervaart hij niet alleen koude door het ontkleden maar ook stress door het onderzoek zelf. Hierdoor gaan de teelballen zich dus soms terugtrekken uit de balzak door de cremasterreflex.
Als je dan op de lies wat duwt kan je de teelbal soms voelen en vrij eenvoudig terug naar de balzak strijken. Als dit het geval is spreekt men van uitstrijkbaarheid of uitstrijkbare teelballen.  Om dit vast te stellen heb je als onderzoeker wel wat ervaring nodig. De uroloog is de best geplaatste specialist om het verschil te maken tussen cryptorchidie en retractiele teelballen.
Als onderzoeker moet je bij vermoeden op louter retractiele teelballen het kind dus wat op rust laten komen en de stress laten weg ebben. Je warmt best ook de handen wat op door ze over elkaar te wrijven.

Operatie voor cryptorchidie

Vroeger werd geopereerd bij retractiele teelballen. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan. Voor een cryptorchiede teelbal is het wel nodig te opereren. Deze operatie noemt men een orchidopexie. De ideale leeftijd is tussen 12 en 18 maanden. Vroeger werd langer gewacht om te opereren maar dit komt de kwaliteit van de verdere ontwikkeling van de teelbal  niet ten goede.
Vtm’s programma het Spreekuur besteedt in Juni 2012 de nodige aandacht aan cryptorchidie.

Eén gedachte over “Cryptorchidie of niet ingedaalde teelbal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *