Anatomie

anatomie van de teelbal
anatomie van de teelbal

 Er zijn verschillende delen aan de teelbal.   

1. Je hebt de teelbal zelf waarin de zaadcellen worden gemaakt. Anderzijds wordt er het testosterone gemaakt. De zaadcellen worden afgevoerd via de bijbal naar de prostaat. Het mannelijk hormoon wordt afgevoerd via de bloedbaan. De teelbal is eivormig. Het omhulsel wordt de tunica albuginea genoemd. Het is een erg stevig wit omhulsel. In de teelbal zelf zit heel zacht weefsel dat lichtbruin gekleurd is. Als men vermoedt dat de teelballen niet goed werken, bijvoorbeeld bij infertiliteit, zal men soms een teelbalbiopsie nemen. Dan snijdt men de tunica open en neemt men een beetje van  dat bruine weefsel weg. Bij een chirurgische (subcapsulaire) castratie neemt men al het lichtbruine weefsel weg.   

Onderaan de teelbal zit het gubernaculum. Dit is een bindweefselstreng die de teelbal vasthecht aan de wand van de balzak.   

2. Vanuit de teelbal gaan de zaadcellen dan naar de bijbal. In de bijbal rijpen de zaadcellen verder uit. De bijbal zit achter de teelbal. De medische term  voor bijbal is epididymis. Veel mannen merken pas dat ze een bijbal hebben als er iets aan scheelt of als ze toevallig deze opmerken. De bijbal voelt wat onregelmatig aan en soms komen er verdikkingen op voor. Onderaan is de bijbal ook wat dikker. Over een verloop van een vier a vijftal centimeter neemt de diameter  langzaam af. De bijbal gaat over in de zaadleider.   

Op de overgang tussen de teelbal en de bijbal zit vaak één, soms zelfs meer, epitestis. De appendix testis is een andere naam voor dit aanhangseltje. Dit aanhangsel dient voor niets. Je kan het vergelijken met de appendix van het colon. Die heb je ook niet echt nodig. Maar als hij ontsteekt krijg je appendicitis en zit je in de problemen. Zo kan je een torsio krijgen van de epitestis. Ook dit zal vaak problemen geven.   

Ziektes of afwijkingen van de balzak doen zich eigenlijk vooral voor aan de bijbal. Zo kan je een bijbalcyste krijgen. Deze worden ook epididymiscystes genoemd. Je kan ook ontstekingen krijgen: epididymitis. Tumoren van de bijbal zijn dan weer erg zeldzaam en bovendien meestal goedaardig. Tumoren van de teelbal zijn niet zo zeldzaam en meestal wel kwaadaardig. Teelbalkanker kan echter zeer goed en meestal erg effectief behandeld worden.   

3. Verderop wordt de bijbal dus smaller en zo gaat hij over in de zaadleider. De zaadleider hoort eigenlijk niet echt meer tot de teelbal. Bij een sterilisatie of vasectomie wordt de zaadleider erg dicht bij de bijbal doorgeknipt. Sommige mannen denken dat er een knoop in gelegd wordt. Maar dat is niet zo.   

De zaadleider verdwijnt hogerop  in de lies richting prostaat. Langsheen de zaadleider lopen nog zenuwen, venes en arteries. Samen vormen deze structuren een bundel. De zaadstreng. Deze zaadstreng is goed te voelen in de lies. De zaadstreng bevat een deel van het buikvlies dat soms voor vooral anatomische afwijkingen kan zorgen. zolas liesbreuken.

Eén gedachte over “Anatomie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *