Wat gebeurt er bij een vasectomie?

bij een vasectomie wordt de zaadleider doorgeknipt en afgebonden
vasectomie

De uroloog neemt een klein deel van de zaadleider van elk van de twee teelballen weg. De zaadleider wordt aan elke kant van de ‘knip’ afgebonden met een chirurgische knoop. Dit verhindert de zaadcellen verder te ‘zwemmen’. De zaadcellen geraken dan ook niet meer in de prostaat. 

De prostaat trekt bij de zaadlozing krachtig samen. Hierdoor worden de zaadcellen geëjaculeerd vanuit de prostaat doorheen de plasbuis. Je kan de prostaat dan ook vergelijken met een ‘lanceerplatform’. Door de knoop in de zaadleider worden de zaadcellen opgehouden op hun weg naar de prostaat. 

Ze ‘vergaan’ in de zaadleider na verloop van tijd. Zaadcellen bestaan hoofdzakelijk uit water en eiwitten. Deze stoffen worden terug opgenomen in het lichaam en herbruikt. 

Het mannelijk hormoon verlaat de teelballen via de bloedbaan; niet via de zaadleider. Je wordt dan ook niet impotent door en sterilisatie. Deze fabel wordt wel eens verteld. Je wordt wel infertiel door een sterilisatie. Dat is de bedoeling. 

De hoeveelheid van het sperma die vrijkomt bij een orgasme vermindert niet. Ook het uitzicht van het sperma is niet anders. Onder de microscoop uiteraard wel: er zitten geen zaadcellen meer in het sperma.

Eén gedachte over “Wat gebeurt er bij een vasectomie?”

  1. Soms wordt enkel de prostaatzijde van de zaadleider afgebonden, dit noemt men dan een “open end” vasectomie en die zou minder nadelen hebben.
    Ook kan men de twee uiteinden zij aan zij tegen elkaar naaien zonder er een stukje van weg te nemen, de juiste term is dan “vasotomie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *