Vasectomie

De sterilisatie bij de man wordt uitgevoerd via een kleine chirurgische ingreep. Meestal gebeurt de sterilisatie onder locale verdoving.  Hierbij knipt men de zaadleider door.

vasectomy
op deze plaatsen komt de 'knip'

De zaadcellen kunnen niet meer verder. Effectieve steriliteit treedt op na een achttal weken.  Controle van het sperma is absoluut nodig om na te gaan of de sterilisatie geslaagd is. Tot dan dient een vorm van anticonceptie gebruikt te worden. In zeer zeldzame gevallen groeit de zaadleider immers terug aan elkaar en kunnen de zaadcellen weer verder ‘zwemmen’. Dit komt bijna niet voor maar toch moet het gecontroleerd worden.

 1. Wat is een vasectomie precies?
 2. Hoe moet je je voorbereiden op een sterilisatie?
 3. De ingreep zelf
 4. Na de ingreep
 5. Complicaties


Eén gedachte over “Vasectomie”

 1. Mooi, eenvoudig en duidelijk artikel over vasectomie.
  Wel is de tekening, zoals op bijna alle sites, misleidend: men geeft de indruk dat de gehele zaadstreng doorgeknipt wordt maar dit zou een castratie zijn!
  In feite bestaat de zaadstreng naast de zaadleider ook uit bloedvaten, zenuwen en spiertjes. In feite haalt men de zaadleider uit de zaadstreng en wordt enkel de zaadleider afgebonden, de rest van de zaadstreng blijft ongewijzigd.
  Ik denk dat een ervaren, competente chirurg essentieel is en dat ervaringen van mannen/koppels met vasectomie ook belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *