Pijn aan de teelballen door somatisatie

Bij somatisatie kan geen medische oorzaak gevonden worden voor de pijn aan de teelballen. Toch voelt de patiënt pijn aan de teelbal. Soms kan psychologische hulp uitkomst bieden.

Een patiënt komt natuurlijk niet vertellen dat hij somatiseert. Het is namelijk een ziekte, maar geen urologische ziekte. Uiteraard kan je als arts pas veronderstellen dat er niets met de teelbal mis is maar wel met de patiënt als alles onderzocht is. Soms gebeuren er dan ook veel onderzoeken die allemaal normaal blijken te zijn. Achteraf lijken die onderzoeken dan ook ‘nutteloos’ en overbodig maar dat zijn ze niet. Voorwaarde is wel dat de arts uitlegt dat er niets abnormaal gevonden wordt. Dit is echter niet voor elke arts eenvoudig omdat hij moet zeggen dat hij het niet weet. Als de arts dan nog zegt dat hij psychologische problemen vermoedt kan de patiënt soms negatief reageren. Hij gaat dan vaak naar een andere arts voor een second opinion. Daar gebeuren dan vaak dezelfde onderzoeken.

2 gedachten over “Pijn aan de teelballen door somatisatie”

  1. IK HEB PIJN AAN MIJN l TESTIKEL,VOLGENS MIJN HUISARTS ZIJN HET SPANNINGSPIJNEN DIE ER NU UITKOMEN NA EEN OVERLIJDEN VAN EEN DIERBARE/DAT IS OP DIT MOMENT JE ZWAKKE PLEK ALDUS DE HH.

    kAN DAT.? OF MOET IK VERDER LATEN ONDERZOEKEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *