Pijn aan de teelballen

1. Je kan pijn krijgen aan de teelballen door erg veel verschillende oorzaken. De volgende lijst is wellicht niet compleet.

 • een ontsteking van de teelbal en/of de bijbal
 • een tumor
 • een spermatocoele
 • een huidafwijking
 • een torsio
 • een trauma (ongeval)

2. Je kan ook pijn krijgen aan de teelballen door een oorzaak of afwijking die niet terug te vinden is in de balzak zelf. Dit noemt men gerefereerde pijn aan de teelballen.

3. Sommige mensen met psychische problemen doen aan somatisatie.

De meeste oorzaken van pijn aan de teelbal kunnen gevonden worden door de arts met eerder eenvoudige onderzoeksmiddelen: de ondervraging, het lichamelijk onderzoek, urine -en bloedonderzoek en een echografie zijn de meest courante onderzoeken bij pijn aan de teelbal. De ervaring van de arts speelt uiteraard ook een rol. Als de huisarts er niet uitraakt, wordt beroep gedaan op de uroloog. Meestal wordt het probleem opgelost. Soms echter niet. Sommige patiënten verliezen dan het vertrouwen in de klassieke geneeskunde.
Voor deze mannen bestaat echter ook een oplossing. In de pijnkliniek worden patiënten behandeld voor pijn zonder dat de exacte oorzaak gevonden wordt. Dit veronderstelt uiteraard eerst een uitgebreid voorafgaand onderzoek bij de uroloog. Maar als ook die het probleem niet kan oplossen kan beroep gedaan worden op de collega’s van de pijnkliniek.
Sommige mensen gaan dan bij een andere arts voor een ‘second opinion’ en dat kan ook zinvol zijn. Maar als dan nog geen oorzaak gevonden wordt is een ‘third opinion’ meestal niet echt meer zinvol.

Eén gedachte over “Pijn aan de teelballen”

 1. Ik ben net 17 jaar en een half jaar geleden heb ik ontdekt dat ik een patader heb op mijn linkerteelbal. De laatste tijd als ik erop duw doet het echt pijn, maar er valt niets speciaals te zien.
  Gewoon eens naar de dokter gaan?
  gelieve snel te antwoorden aub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *