Liesbreuk

Hoe kan je pijn aan de teelbal krijgen als je een liesbreuk hebt?

Een liesbreuk kan pijn doen in de lies. Maar de lies ligt niet ver van de teelbal. Bovendien loopt de zenuw (nervus ilioinguinalis) van de teelbal door het lieskanaal. Als je dus een liesbreuk hebt, duwt die als het ware op de zenuw die naar de teelbal loopt. Zo kunnen je hersens het signaal krijgen van die zenuw dat er wat mis is met de teelbal terwijl er eigenlijk een liesbreuk duwt op de zenuw ter hoogte van de lies.

En als de liesbreuk hersteld is en de pijn blijft in de teelbal?

Na een operatie voor een liesbreuk kan je soms pijn krijgen in de teelbal of pijn houden aan de teelbal. Dit komt omdat bij de ingreep de zenuw die door het lieskanaal loopt naar de teelbal soms geraakt wordt.

 • De zenuw kan doorgeknipt worden: dan heb je een doof gevoel.
 • De zenuw kan in een knoop terecht komen en dan krijg je een zeurende pijn die soms zelfs heel scherp kan zijn zoals bij tandpijn.

Aan zenuwpijn na een liesbreukherstel kan niet zo veel gedaan worden.

 • Je kan er pijnstillers voor nemen.
 • je kan er infiltraties voor laten zetten in een pijnkliniek.
 • Er zijn ook operaties mogelijk maar die worden zeer zelden uitgevoerd.

gelukkig verdwijnt de pijn na langere tijd naar de achtergrond.

4 gedachten over “Liesbreuk”

 1. Voorgeschiedenis
  Liesbreuk opgelopen tijdens het heffen van zware voorwerpen.
  Beginnende druk in onderbuik en linkerdij. Ook de rechter teelbal begon zéér gevoelig te worden.
  400mg Ibuprofen ingenomen en 1000mg Neurofen en ijs. Dit hielp, maar bij erger worden van druk op de onderbuik en linkerbil (liesstreek) werd er een operatie voorgesteld.
  Sommigen doen dit af als een volstrekt niemendalletje; klein sneetje in vel onderbuik, dichtnaaien buikvlies en de dag daarna vrolijk genezen. En een netje erin en in 1 à 3% heb je er nooit nog last van.
  Ll één week geleden geopereerd via kijkoperatie aan linker lies, netje geplaatst, eerste dagen geen enkel probleem, maar bij derde dag overgevoeligheid waargenomen in lies ter hoogte van de bijbal en ook onderaan. Verschrikkelijke pijnscheuten in linker teelbal. verschillende artsen geraadpleegd die gretig mijn teelbal manipuleerden om de oorzaak te achterhalen. Veel gefoefel aan mijn linker teelbal, geen doorslaggevende oplossing. Pijnstillers voorgeschreven geweest: 1000mg Paracetamol en 600mg Ibuprofen; afwisselend om de 3 uur innemen om een zo groot mogelijk anti-pijn veld te krijgen.
  Na dagen met mijn benen in de lucht en een kussen onder mijn bekken en tonnen ijspacks is er nog niet veel beterschap. Bij de Spoed dienst gaf de arts een voorschrift voor antibiotica. Helpt totaal niet bij besmetting… maar sowhat, als mijn maag het aan kan, kan het ook geen kwaad?!
  Men spreekt over een post-thoractomiepijn met waarschijnlijkheid dat ergens “iets” tijdens de kijkoperatie geraakt is geweest. Daardoor zal er ergens een besmetting is opgetreden die behandelt moet worden met massa’s Ibuprofen tegen ontstekingen.

  1. Wij zijn nu 7 weken verder, de pijn is inderdaad wat verbeterd en de zwelling en pijn in de linkerteelbal, bijbal, is afgenomen. 3x Diclofinac + 2 x 400 mg ibuprofen per dag en ’s avonds een aantal coldpacks, stellen mij in staat om ’s morgens te werken, tegen de vooravond neemt de liesdruk toe en kunnen enkel die coldpacks de boel gaan normaliseren. Het vermoeden dat het liesnetje door mijn lichaam wordt afgestoten vergroot met de dag. Maar huisdokters en specialisten doen die klachten af als een bagatel. ’t Zal ooit wel beteren.

 2. 12 MEI HEB IK EEN RECHTER LIESBREUK OPERATIE MOETEN ONDERGAAN EN 2 DAGEN NA DE OPERATIE TOT NU TOE HEB IK PIJNLIJKE RECHTER TEELBAL ZE SCHRIJVEN: bij radiologische onderzoek, stellate de pijn beginnend gelegen in de rechter teelbal de scrotum is blouw verkleurd na liesbreukoperatie
  normale huiddikte
  aanwezigheid van de twee testes
  minimale hoeveelheid vocht in de recessus peritonealis
  normaal kaliber en reflectiviteit van de beide testes
  normaal aspect van de epididymis beiderzijds

  BESLUIT
  minimlale hydrocoele verde echografisch geen significante afwijkingen aangetoond thv scrotum met name geen significante echo afwijkingen weerhouden thv de testes en de epididymis bilateraal

 3. Sedert vorig jaar juni geopereerd aan rechter liesbreuk. had toen pijn aan rechter teelbal. maar dat verdween weer na een paar maanden.
  3 weken geleden weer pijn aan teelbal,ook wat aan linker.
  Je voelt het tot in je onderbuik.
  Naar dokter geweest ,urine onderzoek,teelballenonderzoek,niets om je zorgen over te maken.
  uitslag was ,beknelling van zenuwen die lopen naar de teelballen.
  Kan jaren aanhouden.
  Gelukkig niets ernstigs
  Ik drink 3 maal daags thee van klein wilgenroosje,werkt prima.
  je moet er meer van plassen,maar zo raak je ook eens gespoelt.

  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *