Teelbalontsteking

Orchitis of teelbalontsteking

Een ontsteking van de teelbal geeft de typische kenmerken van een ontsteking:

 • Warmte
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Pijn

Vaak zijn al deze symptomen samen aanwezig. De man krijgt koorts met vaak koude rillingen. Uit schaamte worden de symptomen vaak verzwegen, zelfs aan de huisarts. Verzwijgen dat de teelbal pijn doet is niet verstandig want je kunt echt heel ziek worden van zo een ontsteking. Je kunt er septisch van worden. Sepsis is een gevaarlijke toestand. Verzwakte personen kunnen zelfs sterven van een sepsis. Dus als er problemen zijn aan de teelbal ga je best langs de huisarts langs. Die kan antibiotica starten en de problemen opvolgen. Zo nodig wordt de patiënt verwezen naar de uroloog. Dat is de specialist van problemen aan de teelbal.

Als een teelbalontsteking wordt vastgesteld moet je antibiotica nemen om snel en veilig te genezen. De dokter zal die voorschrijven. Idealiter wordt een urinekweek afgenomen. Soms is er ook een blaasinfectie en kan de bacterie opgevangen worden en geïdentificeerd. Dit laat toe een antibiogram op te stellen.

Om de pijn te verzachten zijn verschillende bijkomende handelingen mogelijk.

 • Je kunt pijnstillers nemen zoals paracetamol.
 • Ook ontstekingsremmers helpen om de pijn te verzachten. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen (maagbrand onder andere) geven dus je neemt ze best in overleg met de behandelende arts.
 • Een strakke slip kan in het begin pijnlijk zijn maar van zodra mogelijk wordt ze best aan gedaan. Dit voorkomt ophoping van vocht in de balzak.
 • Rusten is uiteraard ook nodig zolang de koorts niet verdwijnt en de zwelling aan de balzak blijft.

Je kunt verschillende dagen ziek zijn van een ontsteking van de teelbal. Je moet dan ook een beetje geduld hebben. Als de last blijft duren, kan het zijn dat de antibiotica niet ‘aanslaan’. Soms wordt dan een wissel van antibiotica gedaan. Daarom is het interessant een antibiogram van de urinekweek aan te vragen.

Na een teelbalontsteking wordt best eens nagedacht waarom de teelbal ontstoken is geweest.

Daarvoor kan je bij de uroloog terecht.

Soms blijft er een waterbreuk of hydrocoele over na een teelbalontsteking. Als die erg groot is wordt ze best geopereerd.

5 gedachten over “Teelbalontsteking”

 1. En ik zal zowieso na nieuwjaar ik bedoel in de week erna naar de huisarts gaan ik wil gewoon gerust slapen en niet moeten denken van o neen ik heb kanker het zal uitzaaien ik ga sterven .En bedankt voor uw antwoord

 2. Ik heb even geleden een spierscheur in de rechterlies gehad met als gevolg ontstoken pees nu heb ik enkele weken later precies aand rechterteelbal (bovenkant ) een klein bobbeltje ondenkt (niet de grote van erwt ) ik heb wat in formatie gelezen en blijkbaar kan die ontsteking verder in het spierenstelsel een bobbel veroorzaken ?ik heb namelijk ook in mijn lies een klein bobbeltje is dit wat ik beweer mogelijk (graag uitleg van er aren arts of iemand die er zeker wat van weet

  1. Beste Jordy, dit is toch een vreemd verhaal. Je kan best even naar je huisarts gaan voor het van kwaad naar erger gaat. Je kan informatie opzoeken op internet maar een diagnose stellen is niet mogelijk …

    1. nee, het kan ook een goedaardige zwelling/vochtophoping zijn. Een knobbels staat dus niet per definitie gelijk aan kanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *