Bof

Dikoor

mumps orchitis
bof kan teelbalontsteking geven

De bof is een ontsteking van de speekselklier aan het oor (parotis). Zo een ontsteking is erg pijnlijk en gaat gepaard met pijn, roodheid, zwelling en warm aanvoelen van de oorspeekselklier. In ongeveer een derde van de gevallen zal de ontsteking ook overgaan naar de teelballen. Omdat dit vruchtbaarheidsproblemen kan geven is het een gevreesde ziekte. Het woord bof doet bij veel mensen dan ook eerst denken aan een ontsteking van de teelballen en onvruchtbaarheid in plaats van een ontsteking aan de speekselklieren.

Zo een ontsteking van de speekselklier is erg vervelend maar kan eigenlijk voor de speekselklieren althans niet veel kwaad. Soms treedt er doofheid op of meningitis (hersenvliesontsteking)  Toch wordt er ingeënt tegen de bof om te vermijden dat de teelballen ontstoken raken. In het Engels wordt de bof ‘the mumps’ genoemd.

De oorzaak van de bof is dus een virus (paromyxovirus)  dat zich vermenigvuldigt in de speekselklieren. Door hoesten, niezen of spreken ontstaat er een nevel van fijne druppeltjes speeksel die besmettelijk is voor de omgeving.  Als je besmet wordt duurt het nog 14 tot 24 dagen voor  je ziek wordt (incubatieperiode). Omdat quasi iedereen ingeënt is tegen de bof zal de ontsteking echter meestal niet tot uiting komen omdat de afweer ervoor zorgt dat het virus onschadelijk wordt gemaakt. Jammer genoeg is het vaccin voor de bof niet zo krachtig dat het altijd werkt. Zo blijft bofvirus bestaan ook al zou iedereen op de wereld ingeënt worden. Het virus beschermt dus niet iedereen die ingeënt wordt.

Ontsteking van de teelbal

Bij bof zal het gezicht van de patiënt opzwellen ter hoogte van de kaken. Net zoals een hamster als het ware. Daarom wordt de bof ook weleens dikoor genoemd. Daarbij komt nog koorts en een griepaal syndroom. Bij jongens met de bof treedt in 30 % van de gevallen na een drie of viertal dagen ook een forse teelbalontsteking op die erg pijnlijk is.
Als de teelbal ontstoken is kan een deel van de teelbal verdrogen: vooral de zaadproducerende cellen kunnen stuk gaan (atrofie) en hun functie verliezen.
Zeker als beide teelballen ontstoken raken (10 tot 30% kans)  heb je toch een behoorlijke kans op onvruchtbaarheid.

Behandeling van bof ? ‘uitzieken’

De behandeling van de bof is louter gericht tegen de symptomen: koortsremmers en pijnstillers. Antibiotica helpen niet omdat de boosdoener een virus is en geen bacterie. Antibiotica werken niet tegen virussen. Gewoon uitzieken is dus de boodschap. De patiënt met de bof  blijft ook best thuis om te voorkomen dat andere mensen besmet worden.

Bof epidemie

In het voorjaar van 2012 is er een bof-epidemie uitgebroken. Vanuit Gent is de epidemie overgeslagen naar Limburg. Lees hier de brief die de studenten van de PHL ontvingen over de bof.

Eén gedachte over “Bof”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *