Bacteriën en teelbalontsteking

 Sommige bacteriën kunnen makkelijker een ontsteking van de teelballen veroorzaken dan andere. Het zijn meestal bacteriën die ook makkelijk ontstekingen veroorzaken in de urinewegen. Vanuit de urinewegen raken deze kiemen langs de zaadleider in de zaadstreng, de bijbal en de teelbal. Zo een bacterie kan ook via de bloedbaan in de teelballen raken. Als bacteriën raken vanuit de urinewegen volgt snel erge ziekte met hoge koorts. Dit noemt men sepsis en als de sepsis voorkomt van een urineweginfectie spreekt men van urosepsis. 

De bacterie die het vaakst voorkomt in de urinewegen is E. Coli. De E. staat voor Eschericia maar dit kort men af naar ‘E.’ Wellicht omdat de naam erg moeilijk uit te spreken is. Coli wil zeggen ‘afkomstig van het colon’. Het is een bacterie die in groten getale voorkomt in de dikke darm (of colon). 

Samen met nog andere bacteriën maken ze deel uit van de groep ‘Gram negatieve bacteriën’. ‘Gram’ is de naam van een onderzoeker die in de begindagen van de bacteriologie de kiemen opsplitste in twee groepen op basis van een kleuring die hij deed. Door de bacteriën te begieten met een kleurstof veranderen ze onder de microscoop van kleur. De ene kleuren Gram negatief de andere Gram positief. Tegenwoordig wordt deze kleuring niet meer gedaan. Men kweekt de bacterie, identificeert hem, en in het labo bepaalt de bacterioloog een antibiogram. Maar … deze identificatie duurt enkele dagen en daarom wordt toch nog altijd in de praktijk de indeling Gram-/Gram+ gebruikt. 

Voor de gram negatieve bacteriën te bestrijden gebruikt men in de urologie antibiotica die een hoge kans hebben om met succes die bacteriën te doden. De Quinolones worden vaak gebruikt (Ciproxine en Tavanic zijn de bekendste) naast sulfamiden (Bactrim of eusaprim). De dokter houdt rekening met de voorgeschiedenis en eventuele allergie.

Eén gedachte over “Bacteriën en teelbalontsteking”

  1. na de operatie van mijn rechternier verwijderen,dacht ik deweek daarop
    wat heb ik nou,een bal zo groot als een aardappel de rechter bal de uroloog
    zei ga maar weer een eco maken,maar ik hoor er niet veel van ,nu ben ik wel aan het
    spoelen voor de zoveelste keer bcg, maar hij had wel gezegt je moet eraan geopereerd
    worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *