enkel over teelballen …

Ontsteking

Orchitis

Een ontsteking van de teelbal of de bijbal kan erg pijn doen. Het begint meestal eerder plots. Al snel wordt de balzak aan één kant dik, harder en rood. Meestal treedt er ook nog een forse zwelling op. De teelbal is erg pijnlijk bij aanraken. De patiënt krijgt vaak koorts of koude rillingen. De symptomen  van een teelbalontsteking zijn vaak zo sterk dat de patiënt ziek te bed blijft en enkele dagen niet meer kan werken. 

ziekteverwekkers van ontsteking van de teelbal

De meeste ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën.
Virale ontstekingen zijn erg zeldzaam maar ze bestaan: de bofof dikoor bijvoorbeeld.
Zeer zelden is de verwekker van een bijbalontsteking de tuberculosebacil of bacil van Koch. 

Een andere uitzonderlijke situatie is gangreen van Fournier.

als de teelbal ontsteekt ontsteekt de zaadleider meestal ook

In theorie is er een onderscheid tussen ontsteking van teelbal , bijbal en zaadleider. Men noemt deze (in volgorde) orchitis, epididymitis en funiculitis. Men spreekt van orchitis als de pijn vooral aan de teelbal zit, van epididymitis als de pijn vooral achter de teelbal zit aan de bijbal. Funiculitis zit dan meer in de lies. In de praktijk worden deze termen wat door elkaar gebruikt. Men spreekt soms ook van een orchi-epididymitis.

Slecht plassen?

Soms is de oorzaak van een teelbalontsteking een blaasontsteking. Die kan je krijgen door slecht te plassen. Daarom kan je best bij elke ontsteking van de teelbal een uroloog raadpelgen. Die kan nakijken wat de oorzaak is.

Behandeling van teelbalontsteking

de behandeling van een orchitis is meestal met antibiotica en pijnstillers. Als de ontsteking genezen is en er geen evidente oorzaak aan te tonen is kan je beter toch opzoeken waarom de teelbal ontstoken is geraakt.

3 Reacties op Ontsteking

  • Maarten schreef:

    Beste, 9 maanden geleden kreeg ik plotseling een ontsteking aan m’n linkerteelbal, ik ben hiermee dadelijk naar de huisarts geweest en na enkele dagen antibiotica was dit volledig genezen. Nu nadat de zwelling van deze teelbal weggegaan is blijft deze echt kleiner als de andere… Is dit normaal ? ik maak me zorgen en kan niet naar een dokter dat ik op uitzending in afg zit. Kan me iemand helpen of gerust stellen?

  • devillé schreef:

    mijn kleinzoon zit in de puberteit ,hij is 14jaar oud, bij bloedonderzoek hebben de dokters vastgesteld dat hij te weinig testosterone maakt waarde 9 . is er reden tot paniek?? kunnen jullie mij zsm helpen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *