Testosterone

testosterone wordt misbruikt om sportprestaties te verbeteren
testosterone wordt misbruikt om sportprestaties te verbeteren

In de teelbal wordt mannelijk hormoon aangemaakt. Via de bloedbaan wordt deze stof verspreid over het lichaam. Verschillende organen zijn gevoelig aan testosterone. Als er veel testosterone langskomt, vanuit de teelballen, via de bloedsomloop tot in het doelorgaan zal dit orgaan sterker of zwakker reageren.  Een kind heeft niet zo veel testosterone maar in de puberteit komt daar verandering in.

In de puberteit gaat het testosterone fors omhoog en zo wordt een jongetje een man. Hij moet zich beginnen scheren, hij wordt verliefd en kent lustgevoelens. De stem verandert, de penis wordt groter, het gedrag verandert. Mannen vertonen dan haantjesgedrag en gaan ‘macho’ of stoer te doen in al dan niet meer of mindere mate. Mannen hebben sneller ongelukken en nemen risico’s omdat testosterone dit effect heeft op de hersenen. Base-jumpen en benji-springen omwille van de kick. Spierkracht en volume nemen toe door testosterone. Het wordt gebruikt om sportprestaties te verbeteren (doping).
Er zijn boeken vol geschreven, ettelijke films gedraaid en vele liedjes gezongen over de verschillen tussen man en vrouw. Adam en Eva hadden deze verschillen al opgemerkt. Hun zoon Kain had dan weer last van erg veel testosteron: Abel werd vermoord uit jaloezie. Testosterone beïnvloedt dus zeer sterk het menselijk gedrag.

Veel grappen zijn geënt op het gedrag van mannen dat soms (of vaak?) gestuurd wordt door het hormoon afkomstig uit hun teelballen. ‘Zijn verstand zit in zijn broek’ zegt men weleens als een man dingen doet waar men redelijkerwijs weinig begrip voor kan opbrengen maar die men wel ‘kan begrijpen’.

Mannen blijven onder invloed staan van testosteron zolang ze leven, tenminste zolang de teelballen testosterone afscheiden. Vandaar meestal blijvende sexuele interesse tot op erg hoge leeftijd. Het welbekende ‘lusten van een groen blaadje’ is van alle tijden. Deze interesse in sex noemt men libido.

Vanaf een zekere leeftijd zal het testosterone wel afnemen en vermindering van libido en soms impotentie met zich meebrengen. Dit noemt men de andropauze of ‘penopauze’. Niet elke man accepteert dit en daarom worden er behandelingen gegeven met mannelijk hormoon. Vroeger werden dierlijke organen gegeten of verwerkt om hetzelfde effect te bekomen. Ook de verkoop van levenselixir kadert in deze zoektocht naar blijvende en eeuwige jeugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *