Functie

De teelballen hebben twee functies. Beide seksueel.

De eerste is het aanmaken van testosterone. Testosterone is het manneliijk hormoon dat van een man een man maakt.

De tweede functie is het aanmaken van zaadcellen en zaadvocht. Samen met prostaatvocht vormt dit sperma. Sperma is nodig voor de voortplanting.

Sommige mannen hebben maar één teelbal. Dit is meestal geen probleem. Die éne teelbal maakt meestal voldoende hormonen en zaadcellen. Voorwaarde is wel dat die ene teelbal goed gezond is. Ook waakt men er best over die éne teelbal niet aan al te veel risico’s bloot te stellen. Men vermijdt best contactsporten, motocross en andere bezigheden waar men een slag op de teelbal kan krijgen. Omdat één teelbal er anders uitziet dan twee teelballen in de balzak kan er geopteerd worden om een teelbalprothese in te planten.

Sommige mannen worden geboren zonder functionele teelballen of verliezen ze beide door bijvoorbeeld een ongeval. In dat geval is voortplanting niet mogelijk. Het tekort aan mannelijk hormoon kan wel opgelost worden omdat testosterone synthetisch kan aangemaakt worden door farmaceutische laboratoria. Men kan een inspuiting geven met mannelijk hormoon. Er bestaan ook preparaten om op de huid te smeren of in pilvorm. Vroeger werden deze producten vaak gebruikt als doping in sport.

2 gedachten over “Functie”

  1. Geweldig om hier informatie op te zoeken, je kan er mooi mee leren omdat ik nu bijna tentamen Biologie heb moet ik dit dus ook leren, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *